Sammanfattning om NKS

Det skrivs till och från rätt mycket om NKS i medierna och nedan följer en sammanfattning om NKS.

Ekonomi

Nya Karolinska Solna, NKS, är en del av Framtidsplanen för hälso- och sjukvården, som genomförs för att möta framtidens vårdbehov och fortsatt ge patienterna en god vård. Framtidsplanen innebär stora satsningar på mer vård, bättre lokaler och nya samarbetssätt. Nedan finns en översikt över kostnader för NKS. Avtalet sträcker sig till 2040. Det är av naturliga skäl inte möjligt att exakt ange hur kostnader kommer att se ut de kommande 25 åren, då detta påverkas av t ex befolkningsutveckling och eventuella förändringar i vårdbehov.

Byggkostnad

Nya Karolinska Solna kostar 14,5 miljarder kronor att bygga. Byggkostnaden ligger fast, eftersom projektet finansieras genom ett så kallat OPS-avtal (offentlig-privat samverkan) där alla kostnader för byggnationen är fastslagna från början.

Tilläggsbeställningar

Planerna för framtidens hälso- och sjukvård har utvecklats sedan OPS-avtalet skrevs. Därför har landstinget gjort ett antal tilläggsbeställningar. Bland annat har det beslutats om en påbyggnad av behandlingsbyggnaden med 80 vårdplatser samt ett tillagningskök. Kostnaden för tilläggsavtalen ligger på totalt 1,5 miljarder kronor.

Tilläggsavtalen är finansierade inom ramen för den investeringsbudget som landstingsfullmäktige beslutat om.
Övriga bygginvesteringar

Övriga bygginvesteringar knutna till NKS-projektet, utöver vad som ingår i OPS-avtalet, ligger på 2,5 miljarder kronor. Det handlar till exempel om ombyggnation av befintliga byggnader vid Karolinska Universitetssjukhuset Solna som thoraxbyggnaden och Astrid Lindgrens barnsjukhus. Detta görs för att byggnaderna ska hålla en modern standard och även fortsättningsvis vara en del av Karolinska Universitetssjukhuset Solna.
Medicinteknisk utrustning

Utöver själva byggkostnaden tillkommer kostnader för medicinteknisk utrustning och informationsteknologi. Det handlar om exempelvis röntgen- och operationsutrustning och sjukhusets IT-system. Eftersom byggtiden är lång (2010-2018) och den tekniska utvecklingen går fort valde landstinget i samband med att OPS-avtalet slöts att upphandla utrustningen till sjukhuset separat, för att få tillgång till senast möjliga teknologi till bästa möjliga pris. Totalt beräknas kostnaderna för utrustningen till Nya Karolinska Solna att bli 4,3 miljarder kronor.
Avtal fram till år 2040

OPS-avtalet sträcker sig ända fram till år 2040. Avtalet innefattar, utöver byggkostnaden, också driften, underhållet och finansieringen liksom servicetjänster på sjukhuset, som lokalvård och teknisk service. Det betyder att landstinget enligt OPS-avtalet kommer att betala 52,2 miljarder kronor, inklusive byggkostnaden på 14,5 miljarder kronor, fram till år 2040. Med den tillkommande medicintekniska utrustningen, tilläggsbeställningar och övriga bygginvesteringar blir totalsumman fram till 2040 cirka 61 miljarder kronor.
Summering av kostnader för Nya Karolinska Solna:

OPS-avtalet: 14,5 miljarder kronor

Tilläggsavtal: 1,5 miljarder kronor Övriga bygginvesteringar som inte ingår i OPS-avtalet: 2,5 miljarder kronor

Totalt för att bygga Nya Karolinska: 18,5 miljarder kronor

Tillkommer medicinteknik och annan teknisk utrustning: 4,3 miljarder kronor

Totala kostnader för att bygga och utrusta: 22,8 miljarder kronor

Totala kostnader för att bygga, utrusta och underhålla sjukhuset till 2040: omkring 61 miljarder kronor

 

Tidplan

Tidplanen och det fasta priset för bygget av Nya Karolinska Solna (NKS) avtalades efter ett enigt fullmäktigebeslut 2010 och går idag enligt plan, både vad gäller kostnader och tidplan.

Stockholms läns landsting tog ett helhetsgrepp över den framtida vården i ett beslut i landstingsfullmäktige 2011. Där konstateras att ytterligare vårdplatser vid våra akutsjukhus kommer att behövas under den närmaste tioårsperioden.

Investeringsbeslut om extra vårdplatser togs av landstingsfullmäktige under 2012 och i ett mer detaljerat beslut 2013. Därför har nu planeringen för renovering och tillbyggnad av flera akutsjukhus i länet påbörjats.

En del av planen för framtidens hälso- och sjukvård är att lägga till ytterligare fyra våningsplan med 80 nya vårdplatser vid en av de mindre byggnaderna vid NKS.

Byggandet av de fyra extra våningsplanen som beslutades 2013 får till följd att den verksamhet som ska bedrivas i övrig del av huset får vara kvar i sina nuvarande lokaler ytterligare 25 veckor. Byggnaden med fyra extra våningsplan kommer att vara klar under våren 2018.

Fortfarande håller planen att NKS ska kunna ta emot sin första patient under hösten 2016 och huvudparten av sjukhuset kommer att vara i full gång under 2017 helt i enlighet med avtalet som tecknades 2010. Öppnandet av Nya Karolinska Solna för patienter måste ske i etapper eftersom det inte vore lämpligt att flytta in hela verksamheten samtidigt.

 

LÄNKAR

http://www.sll.se/verksamhet/halsa-och-vard/nyheter-halsa-och-vard/2015/11/Avtal-tidplan-och-kostnader-for-Nya-Karolinska-Solna/

http://www.sll.se/verksamhet/halsa-och-vard/nyheter-halsa-och-vard/2015/06/Nya-Karolinska-Solna—for-hela-lanet/